top of page

Конкурс  творчих  робіт

Увага! Творчий конкурс!

До уваги абітурієнтів Обласного наукового ліцею-інтернату

Комунального закладу вищої освіти  «Барський гуманітарно-педагогічний коледж ім. М. Грушевського»!

 

ПОЛОЖЕННЯ

про організацію проведення конкурсу творчих учнівських робіт за темою

«Моє бачення здорового життя планети»

для учнів закладів загальної середньої освіти Вінницької області

1. Загальні положення

1.1. Відповідно до Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», Державної національної програми «Освіта. Україна ХХІ ст.», Концепції Нової української школи, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 грудня 2016 року № 988», Обласної цільової програми роботи з обдарованою молоддю на 2023-2027 роки, затвердженої наказом Вінницької обласної військової адміністрації від 03 січня 2023 № 3 та інших державних та обласних програм і концепцій освітньої галузі, а також управлінських законодавчих актів та інструктивно-методичних документів, які визначають головною метою української системи освіти створення умов для розвитку і саморозвитку кожної особистості, провідним напрямком діяльності Обласного наукового ліцею-інтернату Комунального закладу вищої освіти «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського» (далі – Науковий ліцей) є створення цілісної системи щодо виявлення, підтримки, розвитку і стимулювання талановитої молоді. Одним із шляхів вирішення проблеми є проведення конкурсу творчих робіт для учнів дев’ятих класів закладів загальної середньої освіти Вінницької області, який організовується за сприяння Департаменту освіти і науки Вінницької облдержадміністрації на базі Наукового ліцею.

1.2. Тема конкурсної творчої роботи для учнів дев’ятих класів закладів загальної середньої освіти Вінницької області у 2024 році «Моє бачення здорового життя планети».

1.3. На конкурс абітурієнтом подається творча робота, у якій автор у художній, образній або публіцистичній формі розкриває власний погляд стосовно визначеної теми; пов’язує обговорювану проблему з особистим життєвим досвідом; добирає переконливі докази для обґрунтування тієї чи іншої позиції; виявляє вміння використовувати необхідні комунікативні, а також лексичні, граматичні, стилістичні навички відповідно до ситуації мовлення.

Можливе інтегрування власне комунікативного підходу до розкриття теми творчої роботи з професійною орієнтацією дев’ятикласників.

1.4. Конкурсант має право використати в якості додатків до роботи фото- і відеодокументи, презентаційні проспекти, добірки власних творчих робіт, публікацій тощо.

2. Організація конкурсу

2.1. Для організації та проведення конкурсу створюється предметна комісія з рецензування творчих робіт, конкурсна комісія із захисту творчих робіт та приймальна комісія, склад яких затверджується наказом директора КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського».

2.2. Предметна комісія розглядає представлені на конкурс творчі роботи і рецензує їх. На підставі рецензій предметна комісія визначає претендентів на участь у другому етапі конкурсу.

2.3. Конкурсна комісія оцінює захист робіт учнями закладів загальної середньої освіти області на другому етапі конкурсу. На підставі оцінювання визначаються переможці конкурсу для вручення сертифікатів про зарахування до 10 класу за обраним профілем навчання за умови подачі документів, визначених Правилами прийому до Обласного наукового ліцею-інтернату КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського» на 2024-2025 н.р.

3. Порядок представлення та розгляду творчих робіт

3.1. Конкурс проводиться у три етапи:

- перший (написання творчих робіт) – із 18 грудня 2023 року по 9 березня 2024 року;

- другий (перевірка, рецензування творів) – із 11 березня 2024 року по 2 березня 2024 року;

- третій (публічний захист робіт – 30 березня 2024 року в Обласному науковому ліцеї-інтернаті КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського».

Роботи приймаються до 9 березня 2024 р.

3.2. На конкурс подаються оригінали творчих робіт, оформлені згідно з вимогами державного стандарту, надруковані через півтора інтервали (шрифт 14 до 29-ти рядків на сторінці), обсяг творчої роботи не повинен перевищувати 6 сторінок.

3.3. До роботи додається анкета учасника конкурсу.

3.4. Захист роботи проводиться у відкритій формі і має таку структуру:

• самопрезентація (розповідь про себе і своє професійне самовизначення);

• публічний захист (абітурієнт представляє своє монологічне висловлення на тему «Моє бачення здорового життя планети», ілюструючи його презентаційними матеріалами);

• співбесіда з членами комісії.

3.5. Підсумки конкурсу затверджуються відповідним наказом Обласного наукового ліцею-інтернату КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського».

3.6. Учні-переможці творчого конкурсу «Моє бачення здорового життя планети», рекомендуються на зарахування в Ліцей без проходження конкурсних  випробувань згідно з Правилами прийому до Обласного наукового ліцею-інтернату КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського» на 2024-2025 н.р.

До уваги абітурієнтів Обласного наукового ліцею-інтернату

Комунального закладу вищої освіти

«Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського»!

 

Методичні рекомендації щодо написання конкурсної творчої роботи за темою

«Моє бачення здорового життя планети»

у 2023/2024 навчальному році

Конкурс творчих робіт учнів закладів загальної середньої освіти Вінницької області проводиться в три етапи:

І – написання змісту роботи – із 18 грудня 2023 року по 9 березня 2024 року;

ІІ – перевірка і рецензування творів – із 11 березня 2024 року по 29 березня 2024 року;

ІІІ – публічний захист – 5 квітня 2024 року в Обласному науковому ліцеї-інтернаті КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського».

На конкурс подається творча робота, у якій автор у художньому або  публіцистичному стилі розкриває власне розуміння означеної проблеми; виявляє вміння використовувати необхідні комунікативні, лексико-граматичні, стилістичні, навички відповідно до ситуації мовлення (уміння будувати речення різної структури, правильно розставляти в них розділові знаки; логічно розгортати зміст; добирати відповідні лексичні одиниці, демонструючи при цьому багатство свого словникового запасу і розуміння ознак обраного стилю мовлення, тощо).

У цілому конкурсна робота являє собою розгорнуте монологічне висловлення, написане на тему «Моє бачення здорового життя планети» з урахуванням загальних вимог щодо структури тексту-роздуму. Обов’язковими компонентами творчої роботи є вступ, основна частина, висновок.

Обсяг монологічного висловлення повинен становити від 4-х до 6-ти аркушів формату А4 друкованого на одній сторінці тексту з дотриманням таких технічних вимог: шрифт – Times New Roman; кегль – 14; міжрядковий інтервал – 1,5; поля – ліве, праве, верхнє, нижнє – 20 мм; абзацний відступ – 1,25. Залежно від змісту роботи і бажання автора може бути дібрано до тексту власний заголовок, котрий розташовується по центру сторінки і виділяється напівжирним шрифтом.

У вступі (його обсяг становить орієнтовно пів сторінки аркуша формату А4) доцільно визначитися з думкою про важливість і необхідність збереження як здорового життя планети (тобто покращення її екології, збагачення природних ресурсів), так і фізичного та/або психічного здоров’я людей, які її населяють. За бажанням, можна використовувати вислови відомих осіб, але в такому разі потрібно вказати автора цитати і правильно оформити її.

В основній частині (її обсяг становить орієнтовно 3-5 сторінок друкованого тексту залежно від загальної кількості сторінок у творчій роботі) можна, наприклад, розкрити інформацію про екологічні проблеми планети в цілому або окремого регіону України (вашого населеного пункту чи району, області); зупинитися на аналізі проблеми дотримання здорового способу життя, покращення психологічного стану людей у реаліях сьогодення тощо.

Конкурсант має право вибрати й інший шлях розгортання думки, але не повинен відійти від загальної теми монологічного висловлення.

Конкурсна робота закінчується висновком (його обсяг становить орієнтовно пів сторінки аркуша формату А4), у якому автор підсумовує, узагальнює викладену інформацію, можливо, навіть робить для себе несподіване відкриття в плані проведеного дослідження.

Конкурсант має право використати в якості додатків до роботи фото- і відеоматеріали, документи із сімейного архіву, презентаційні проспекти, добірки власних творчих робіт, публікацій тощо.

Виконана творча робота у визначені строки подається на розгляд конкурсної комісії, котра перевіряє і рецензує її зміст і техніку виконання.

На заключному етапі конкурсу (публічний захист) абітурієнт представляє своє монологічне висловлення, доповнюючи, за бажанням, презентаційними матеріалами.

 

КОНТАКТНІ ДАНІ ЛІЦЕЮ:

номери телефонів: (04341) 2-11-72, (097) 14-11‑345

електронна пошта: bar_bpu_licej@ukr.net

сайт: https://bar-liceum.wixsite.com/blog

bottom of page