top of page

Обласний науковий ліцей-інтернат – сучасний заклад профільної освіти

Gulko.jpg

Реалізація основоположних засад реформування сучасної освіти, викладених у Концепції нової української школи, передбачає формування такої особистості її випускника, яка є цілісною, усебічно розвиненою та здатною до критичного мислення; є патріотом з активною життєвою позицією, що діє згідно з морально-етичними принципами і здатний приймати відповідальні рішення, поважає гідність і права людини; є інноватором, здатним змінювати навколишній світ, розвивати економіку за принципами сталого розвитку, конкурувати на ринку праці, учитися впродовж життя. Відтак, перед вітчизняними закладами освіти стоїть вимога готувати випускника, конкурентоздатного не лише на теренах української держави, а й компетентного, спроможного працювати та реалізуватися у світовому масштабі, готового гідно репрезентувати власну країну.

Сьогодні учні випускних класів мають можливість обирати заклади, де здобуватимуть повну загальну середню освіту, визначатися з напрямом свого професійного майбутнього та готуватися до навчання в закладах вищої освіти. Сучасна освітня система дає можливість учневі обирати поміж класичних типів закладів загальної середньої освіти та спеціалізованих закладів різного спрямування: мистецьких, військових, спортивних, наукових ліцеїв. Ключова відмінність наукових ліцеїв від класичних типів закладів загальної середньої освіти полягає в тому, що вони, згідно з Положенням про науковий ліцей, одночасно з освітою наукового спрямування забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти.

Обласний науковий ліцей-інтернат Комунального закладу вищої освіти «Барський гуманітарно-педагогічний колеж імені Михайла Грушевського» спрямовує свою діяльність на розвиток ключових компетентностей особистості шляхом упровадження системи профільної освіти та створення умов для самореалізації здобувачів освіти; провадження освітньої діяльності на основі дослідно орієнтованого навчання, спрямованого на підготовку учнівської молоді до наукової діяльності і життя у світі, який постійно змінюється.

Організовуючи освітній процес у ліцеї, ми прагнемо до створення сучасного закладу загальної середньої освіти європейського рівня за стилем, технологіями, якістю освітніх по-слуг, де зростають успішні учні – майбутні лідери; орієнтуємо свою діяльність на організацію сучасного простору, що об’єднує однодумців (учнів, батьків, педагогів) та надихає вдосконалювати себе і світ. У майбутньому ми бачимо себе як заклад, у якому сформована висока професійна і корпоративна етика щодо надання послуг повної загальної середньої освіти наукового спрямування, як підсистеми української державної освітньої системи, яка полягає в створенні середовища для набуття здобувачем освіти компетентностей для здійснення науково-дослідної діяльності та орієнтації на продовження навчання на наступних рівнях освіти.

Задля досягнення своєї мети та формування особистості випускника ліцею, який стане конкурентноздатним у XXI столітті, ми ставимо перед собою низку завдань:

  • забезпечення старшокласникам оптимальних умов для здобуття якісної сучасної профільної освіти, що базується на науково-пошуковій діяльності, спрямованій на по­глиблене вивчення профільних предметів;

  • створення ефективних умов для набуття компетентностей, необхідних для продовження навчання на наступних рівнях освіти;

  • виховання інноватора та громадянина, який уміє ухвалювати відповідальні рішення та дотримується прав людини;

  • створення сучасного безпечного та комфортного освітнього середовища;

  • налагодження партнерства та співпраці між учасниками освітнього процесу як невід’ємної складової діяльності;

  • залучення до провадження освітньої діяльності вмотивованих викладачів, які мають свободу творчості й розвиваються професійно, орієнтовані на модернізацію навчальних робочих планів, програм, змісту профільного навчання;

  • нарощення науково-педагогічного потенціалу педагогічних працівників;

  • активізація діяльності наукового ліцею у всеукраїнському, а згодом і європейському міжнародному освітньому просторі.

 

За період функціонування Обласного наукового ліцею педагогічний колектив виробив власну освітню траєкторію, визначив нові ефективні методи і технології управління науково-пошуковою роботою здобувачів, удосконалив методику підготовки учнів до різнопланових інтелектуальних змагань, забезпечив стабільність результативної участі учнів у Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт МАН України, Всеукраїнських предметних олімпіадах, турнірах, творчих конкурсах та ЗНО/НМТ. Успішні результати вдалося отримати завдяки високому потенціалу наших учнів і системній, ефективній, натхненній праці всього педагогічного колективу ліцею.

Із самого початку до організації науково-пошукової діяльності учнів ліцею залучали науково-педагогічних працівників та здобувачів наукового ступеня. Сьогодні керівниками значної кількості наукових робіт ліцеїстів є кандидати наук, доктори філософії, чому сприяє ефективна співпраця між Вченою радою коледжу та Педагогічною радою ліцею. Учні є по-стійними учасниками наукових конференцій як у ліцеї, так і в коледжі. Для наших здобувачів проводяться професорські години, під час яких вони взаємодіють не лише з науковцями, які працюють на постійній основі в коледжі, але й відомими в усій Україні вченими. Цей фактор, безумовно, має суттєве значення для розвитку наукового потенціалу кожного учня ліцею, сприяє його включенню у відповідне середовище й повноцінному інтелектуальному росту молодої людини.

Ефективна командна робота науково-педагогічних і педагогічних працівників, застосування інтеграційних підходів «ліцей-коледж», активність органів учнівського самоврядування, зацікавленість здобувачів освіти у власному успішному майбутньому сприяють тому, що сьогодні випускники ліцею навчаються в українських і європейських ЗВО, працюють у різних сферах суспільного життя і примножують славу нашого міста, Вінницької області, України.

Олена ГУЛЬКО, директор Обласного наукового ліцею-інтернату

bottom of page